Fattiga studerande har inte alltid råd med det bästa i matväg, men ibland står det en lite lyxigare måltid även på mitt bord. Ibland är det kanske inte riktigt värt det, ibland är det det bättre än man väntat sig. För er som helst bara skulle äta (och dricka) det bästa, så ska jag lite sålla bort det dåliga och tipsa om det bra.

måndag 26 november 2012

Seafood risotto

Ojojoj vad gott det var!
Helt klart värt den lite ansenligare mängd disk, som åstadkoms vid tillredningen.

Du behöver:
Risottoris      3dl
Lök              2 st medelstora
Buljong        1 tärning + 6 dl vatten
Olja
Smör
Kryddor

Vitlök          1 stor-2 små
Zucchini       1/2 medelstor
Ärter           enligt tycke
Räkor         enligt tycke
Musslor      enligt tycke
Ev. andra maritima läckerheter

Börja med att hacka löken och lägg i kastrull med lite olja. Värm så den blir mjuk, men inte brun.
Lägg i risottoriset och rör om.
Häll på biljongen, alternativt vattnet och tärningen i kastrullen.
Låt småkoka under lock i ca 25 minuter.
Krydda enligt smak. Timjan, ingefära, citron och peppar rekommenderas.

Skär Zucchinin i tärningar.
Om ärterna, räkorna, musslorna är frysta, ta fram dem för upptining.
Stek Zucchinin i stekpanna tills den börjar bli mjuk.
Lägg med räkorna, musslorna och ärterna.
Pressa vitlöken över röran.

När risottoriset är klart, lägg med en klick smör och rör om.
Zucchini-blandningen borde vara klar ungefär samtidigt.
Blanda ihop allting.

Njut!

fredag 23 november 2012

Möglig makaronilåda

Ibland går det inte som man tänkt sig.
Oftast händer det här när man bara tänker halvvägs.

Igår lagades det makaronilåda.
När osten skulle läggas med konstaterade Benjamin att det var en klump möglig ost med i påsen.
Han konsulterade mig och jag sa att han skulle slänga bort det. Sen fortsatte han garnera lådan med ost och först halvvägs genom påsen insåg han att osten luktade ganska ofräscht, och det var nog bland det grymmaste jag upplevt. Men då var skadan redan skedd och vi hade en hel glasform fylld med makaroni, köttfärs och möglig ost.

Kocken var inte glad, men jag Googlade lite och kom fram till att eftersom vi har den i ugnen en halvtimma, ingendera av oss är allergisk för mögel, och osten gjorts på pastöriserad mjölk, så är det ätbart.

Inte gott, men ätbart.

Så vi åt, och efter att ha luftats lite, så smakade det som vanlig makaronilåda, fastän Benjamin påstod att det inte var lika gott som det borde ha varit, men han är väl lite känsligare för det där än jag. Trots att det inte var en katastrof, så rekommenderar jag nog inte det, om inte man använder mögelost, inte för att jag skulle rekommendera det heller.

Menmen, bättre lycka nästa gång.
Om man lärt sig att lukta i påsen först.

Ciao!

måndag 19 november 2012

Kycklingsås med ingefära

Tjohoo; första nami-receptet!
(fastän det var jag och inte Benjamin som kockade)

Kycklingsås är jättelätt att variera, så det brukar vi syssla med, men den här gången var det riktigt utsökt! :)
Vi brukar laga mat så att det blir middag för två och rester till lunch/middag för en, om någondera jobbar eller är hemma en dag. Så de recept där det inte står annat är 3 portioner.

Du behöver:
500-600 g kyckling
En burk ananas i saft
2 dl créme fraiche
Kryddor: curry, ingefära, paprika, soja, hönsbuljong

Stek kycklingen i en gryta/stekpanna med lite högre kanter
Häll en del av saften från ananasen i grytan och sätt med en tärning hönsbuljong
Krydda med soja, curry, paprika och ingefära enligt tycke, gärna lite mera ingefära.
När saften ångat bort nästan helt, lägg i ananasen.
Precis före servering blandar man ner créme fraichen, och låter det varmna en stund.

Serveras med pasta eller ris och en fräsch sallad.

...

För att lyxa till det lite extra: servera med Thill's Pinot Blanc!


torsdag 15 november 2012

Matmat

Hej allihopa!

Här kommer det komma en och annan maträtt och flaska vin ännu, men för tillfället vill jag bara fylla utrymmet, så jag iaf har skrivit något :)

Jag har ju nog visserligen bakat en morotskaka, men den var inte lika god som mammas, så den platsar inte här.

Men vi hörs säkert snart om något smaskigt,
Ciao!